Wat is Capoeira?

Wat is capoeira? Lees hieronder de geschiedenis en interessante feiten.

Wat is Capoeira?


Capoeira is een mix van vechtkunst,acrobatiek, muziek,dans (ginga), zang en Afro -Braziliaanse cultuur. Je zult bewegingen herkennen van andere sporten, maar toch staat Capoeira uniek op zichzelf. De spelers ( Capoeiristas), spelen in een kring (Roda), gemaakt door medespelers. Aan het hoofd van de kring, wordt muziek gespeeld. De muziek geeft aan op welke manier en op welke snelheid er gespeeld wordt.

De spelers hebben een soort fysieke conversatie waarbij aanvallen, verdedigingen, tegenaanvallen en acrobatische moves worden afgewisseld,terwijl de muziek speelt. De medespelers die de kring maken, klappen mee op de muziek en zingen de refreinen van de Capoeira liedjes. Zo zorgen ze ervoor dat ze hun “Axé” ( positieve energie) overdragen aan de spelers.

Geschiedenis


Capoeira ontstond in de 16e eeuw onder de Afrikaanse (slaven)populatie in Brazilië, uit een diep verlangen naar vrijheid en geluk. Uit de tradities en cultuur van verschillende stammen uit het Afrikaanse continent, ontstond een spel bestaande uit een mix van dans- en vechtkunstbewegingen. Het spel werd begeleid door Afrikaanse ritmes gespeeld op percussie-instrumenten, zoals de berimbau, de pandeiro en de atabaque.

Tijdens een donkere periode uit de capoeirageschiedenis, was het verboden om capoeira te beoefenen. In deze jaren werd het spel in het geheim gespeeld op afgelegen locaties. Het ritme van de muziek kon tijdens het spel opeens worden aangepast door het lead instrument de berimbau. Zo werden de capoeiristas gewaarschuwd als de politie in aantocht was.

Door de jaren heen is er een rijke geschiedenis ontstaan, waarin het spel zich steeds verder heeft ontwikkeld. Er ontstonden zeer uiteenlopende stijlen, met improvisatie als belangrijke basis. Twee belangrijke personen uit de geschiedenis van capoeira, zijn mestre Bimba en Mestre Pastinha. In de jaren na de afschaffing van het verbod op capoeira, richtten zij hun academies op in Salvador da Bahia met hun eigen speelstijlen.

Mestre Bimba creëerde zijn Capoeira Regional en Mestre Pastinha het meer speelse Capoeira Angola. Deze speelstijlen zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van capoeira. Rond de jaren 70 in de vorige eeuw begonnen capoeirameesters (mestres) met emigreren en startten hun eigen capoeirascholen in het buitenland. Inmiddels is capoeira uitgegroeid tot een sport die wereldwijd wordt beoefend door jong en oud.

Graduatie


Bij capoeira word een koord om het middel gedragen om te laten zien op welk niveau je zit. Er zijn verschillende koordensystemen van verschillende capoeira scholen.
Je kunt pas een koord krijgen tijdens een batizado(soort capoeira festival met “examen”). Bij je eerste koord krijg je soms ook een capoeira bijnaam, apelido genoemd.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Neem contact op

Wilt u een afspraak maken, les inplannen, sparren over evenementen vul het contact formulier in en wij nemen zo spoedig nodig contact met U op.

Lady in uniform

Contact